Unitatea de curs Robotica I, contribui la dezvoltarea competențelor profesionale a elevului de a construi, asambla modele de roboți şi elaborarea algoritmi şi programare de conducere cu ele în medii simulate de lucru. Obiectul este robotul, ca element de bază în executarea acțiunilor programate.

Proiectele în robotică și articole tot mai frecvente în literatura de specialitate, raportează despre avantajele acestei dimensiuni, prin care elevii își pot perfecționa și dezvolta creativitatea și ingeniozitatea în rezolvarea problemelor, capacitatea de conlucrare în echipa în scopul soluționării unei probleme în termini cât mai rapizi. 

Kiturile LEGO EV3 de construcție utilizate în robotică, precum și aplicația de programare LEGO® MINDSTORMS® Education EV3, dau elevilor posibilitatea să proiecteze şi să execute artefacte interactive care implică instrumente de orientare tehnică, inclusiv utilizând diverse angrenaje, motoare şi senzori, astfel asigurând cercetarea în mod activ prin intermediul creării unor experimente prin metoda de joc.