Cursul reprezintă o disciplină tehnică bazată pe un şir de discipline ştiinţifice, cum ar fi: termodinamica tehnică, mecanica fluidelor, transfer de căldură şi masă, combustibil şi teoria arderii. Studierea acestui curs are un caracter aplicativ pentru însuşirea profundă a cunoştinţelor care vor fi necesare în practica inginerească la proiectarea, montarea şi deservirea instalaţiilor de cazane – sursa de bază de energie termică în gospodăriile comunale, la întreprinderile industriale, în energetică.

Disciplina dată are scopul de a familiariza viitorii ingineri termoenergeticieni cu soluţionarea proiectelor legate de selectarea, dimensionarea şi exploatarea sistemelor de încălzire, de alimentare cu apă caldă și aer comprimat. Disciplina se bazează pe cursurile studiate la această specialitate anterior: Termodinamica Tehnică,     Transferul de căldură şi masă, Mecanica fluidelor, Instalații de transfer de căldură și masă.
Problemele de bază ale cursului sunt: folosirea raţională a resurselor energetice primare; problemele proiectării şi exploatării sistemelor de încălzire, de alimentare cu apă caldă și aer comprimat.
Cursul este orientat spre pregătirea specialiştilor de o calificare înaltă în domeniul proiectării și exploatării sistemelor date.

Scopul cursului este de a oferi cunoştinţe despre protecţia şi conservarea mediului, în special impactului ecologic al producerii energiei termice.

Obiectivele disciplinei sunt de a studia natura, toxicitatea şi volumul poluanţilor din termoenergetică, fără de care aspectele strict tehnice nu pot fi înţelese suficient. De asemenea sunt studiate tehnologiile de reducere a emisiilor şi echipamentele aferente acestora. În urma audierii cursului, studenţii trebuie să cunoască interdependenţele dintre sistemul termoenergetic şi mediu ambiant, între dezvoltarea economică, consumul de energie şi impactul acestora asupra mediului. De asemenea studenţii trebuie sa cunoască metodele şi echipamentele tehnice necesare minimalizării impactului sectorului energetic asupra mediului ambiant.

Disciplina dată are scopul de a familiariza viitorii manageri cu ramura energeticii, şi anume, cu termoenergetica. 

Bine ați venit la cursul Mecanica fluidelor! Cursule este destinat studenților anului II la specialitățile Electroenergetica, Termoenergetica, Ingineria sistemelor electromecanice, Inginerie și Management în Energetică, Inginerie și Managementul Calității, Ingineria Sistemelor de Energii Regenerabile. Mecanica fluidelor studiază repausul şi mişcarea fluidelor ideale sau reale, compresibile sau incompresibile, precum şi interacțiunea dintre fluide şi corpurile solide cu care vin în contact direct. 

Mecanica fluidelor are patru capitole distincte: statica, cinematica, dinamica şi maşinile hidropneumatice. Statica fluidelor sau hidrostatica studiază fluidele aflate în echilibru static, caz în care viteza în raport cu sistemul de referință ales este egală cu zero. Cinematica fluidelorseocupă cu descrierea stării de mişcare, fără a analiza cauzele mişcării. Dinamica fluidelor se ocupă cu studiul mişcării fluidelor, punând accent pe cauzele şi pe efectele mişcării. Maşinile hidropneumatice reprezintă un capitol aplicativ al mecanicii fluidelor,care studiază acele maşini la care transformările energetice din interiorul lor se produc prin intermediul unui fluid. Dacă fluidul este un lichid, avem de-a face cu maşinile hidraulice, iar dacă fluidul este un gaz este vorba de maşinile gazodinamice.