TEhnolofia producerii mașinilor si aparatelor electrice este un curs destinat studentilor anului de studii III, de la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică, ciclul licență, pentru specialitatățile Ingineria Sistemelor Electromecanice și Ingineria și Managementul Calității.



Instalațiile electrotehnologice sunt instalațiile în care energia electrică este transformată întro altă formă  de energie concomitent efectuînd procesul tehnologic.

Obiectivele cursului sunt de familiarizare studenților cu principiile de functionare  si a constructiei instalatiilor  electrotehnologice  utilizate in industrie, scheme constructive tipice, calculul parametrilor de bază a acestora, domenii de utilizare, avantaje și dezavantaje.


Scopul disciplinei „Teoria sistemelor şi reglare automată ” constă în formarea  cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice în domeniul controlului  şi reglării  automate, crearea abilităţilor de sinteză şi analiză a sistemelor automate, inclusiv şi analiza stabilităţii şi calităţii  acestor sisteme,  întru crearea capacităţilor de proiectare şi dezvoltare în domeniul automatizării proceselor. Obiectivele disciplinei constau in crearea cunostintelor despre principiile de funcţionare, caracteristicile şi ecuaţiile diferenţiale  ale sistemelor de comandă şi reglare automată, dezvoltarea deprinderilor de utilizare a  modelelor matematice, funcţiilor de transfer şi caracteristicilor frecvenţiale pentru sinteza şi analiza sistemelor automate, crearea capacităţilor de elaborare a sistemelor cu asigurarea stabilităţii  şi a indicilor de performanţă specificaţi. Se vor crea deprinderi practice de organizare a experimentului şi studiu a caracteristicilor sistemelor automate, precum şi a componentelor acestora, utilizând pe larg potențialul de simulare a aplicației MATLAB, inclusiv SIMULINK.


Lucrările de laborator sunt efectuate cu ajutorul sistemelor de achiziție Vernier și sunt destinate studenților de la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Departamentul Inginerie Electrică în cadrul disciplinelor Analize Fizico-Chimice și Metrologie.

Proiectarea instalatiilor electrice în EPLan Electrical P8

Cursul “Acţionări electrice” este o disciplină  de bază care contribuie la formarea specialistului în domeniul electrotehnic şi electromecanic. Ea se bazează pe cunoştinţele obţinute în cadrul  cursurilor: bazele teoretice ale electrotehnicii; mecanica teoretică şi aplicativă; aparate electrice; maşini electrice şi electronica de putere.  Cursul îşi propune ca obiective să familiarizeze studenţii cu: Mecanica acţionărilor electrice; Proprietăţile electromecanice a celor mai răspândite motoare; Procesele tranzitorii în sistemele de acţionare electrică; Alegerea şi verificarea motoarelor  de acţionare; Alegerea şi verofocarea convertoarelor statice de putere; Analiza, calculul si proiectarea sistemelor de acţionare electrică; Protecţia convertoarelor de putere şi a motoarelor electrice; Tendinţe actuale în dezvoltarea sistemelor de acţionare electrică

Cursul este destinat studenților de la ciclul licență  dar poate fi util şi absolvenţilor în activitatea lor practică. Obiectivul general: acumularea cunoștințelor teoretice privind principiile de funcționare a celor mai răspândite clase de senzori și traductoare și o practică de calcul și încercare a acestora, selectarea și integrarea lor  în sisteme  metrologice și industriale de achiziţie de date.  


Orientarea studentului spre determinarea indicilor fiabilităţii sistemelor electromecanice la etapa de proiectare, fabricare şi exploatare a acestora cu alegerea variantelor optimale. 

Scopul disciplinei "Controlere și automate programabile” constă în formarea  cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice de aplicare a controlerelor industriale specializate utilizate întru automatitzarea proceselor tehnologice, folosirea programelor software cu interfaţă de comunicare SCADA. Obiectivele disciplinei constau în crearea cunoştinţelor şi deprinderilor pentru întocmirea  sarcinilor tehnice în automatizare, rezolvarea functiilor logice boiolene, alegerea corectă a traductoarelor de măsură, a controlorelor şi a elementelor de executie. Se vor crea deprinderi practice de programare si utilizare de softuri specializate de configurare (LogoSoft, WinPLC, LRXSW), , grafice SCADA (TraceMode, MasterScada, IndusoftWebStudio). Disciplina în cauză se bazează pe cunoştinţele acumulate la studierea cursurilor de Senzori şi traductoare, informatica, fizică.