Cursuri comune

Cursul „Surse Regenerabile de Energie” este destinat studenților din ultimul an de studii la ciclul I licență, pentru programele de studii "Ingineria Sistemelor ElectroMecanice" și "Inginerie și Managementul Calității", dar poate fi util si pentru alte programe. Obiectivul general al cursului: „Conștientizarea problemei globale energie – mediu. Cunoaşterea  principiilor fundamentale care stau la baza utilizării Surselor Regenerabile de Energie (SRE), mijloacelor tehnice de conversie a energiilor regenerabile în energie electrică, termică şi mecanică”.

În calitate de obiective specifice, cursul își propune familiarizarea studenților cu: Originea și caracteristicile surselor regenerabile de energie; Conversia energiei solare în energie termică; Conversia energiei solare în energie electrică; Conversia energiei eoliene în energie mecanică, termică  și electrică; Principiile de dimensionare ale sistemelor de conversie a energiei solare; Estimarea producției de electricitate de o turbină eoliană.

Cursul este destinat studentilor de la Ciclul I - Licenţă şi presupune familiarizarea studenţilor cu problematica stabilităţii sistemelor electroenergetice, care implică studierea şi înţelegerea fenomenelor dinamice determinate de procesele tranzitorii, ce sunt condiţionate de apariţia perturbaţiilor mici şi mari în sistemul electroenergetic. Domeniul proceselor tranzitorii electromecanice cuprinde un şir de probleme ce ţin de aspectele specifice stabilităţii unghiului rotoric (stabilitatea la mici perturbaţii şi tranzitorie), reglarea excitaţiei generatorului sincron, aplicarea metodelor grafice şi numerice de integrare, colaterale problematicii stabilităţii sistemelor electroenergetice, şi măsurile de îmbunătăţire a stabilităţii sistemelor.

 Scopul disciplinei 

Rezultatele scontate ale învățării:

Cursul este destinat studentilor de la Ciclul I - Licenţă.
Disciplina are drept scop iniţializarea studenţilor în materie de fiabilitate a instalaţiilor energetice. Aceasta prevede cunoaşterea indicatorilor de fiabilitate, metodele de calcul a acestor indicatori, precum şi analiza diferitor scenarii ce pot avea loc în sistemul electroenergetic, din punct de vedere a fiabilităţii.

Scopul disciplinei "Procese tranzitorii electromagnetice" constă în studiul fenomenelor fizice în cazul proceselor tranzitorii electromagnetice  în sistemele electroenergetice şi de alimentare cu energie electrică a întreprinderilor industriale, descrierea matematică şi calculul acestor procese, ceea ce în ultimă analiză va permite a se învăţa a prevedea consecinţele acestora şi a dirija raţional cu ele.

Obiectivele disciplinei constă în formarea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice de analiză şi calcul a proceselor tranzitorii electromagnetice în sistemele electrice, de formulare a problemelor, obţinere a relaţiilor matematice reieşind din fizica proceselor cu considerarea ipotezelor de simplificare, simularea pe calculator şi analiza rezultatelor obţinute. 

Disciplina în cauză se bazează pe cunoştinţele acumulate la studierea cursurilor de matematică superioară, fizică, bazele teoretice ale electrotehnicii, maşini electrice. Cunoştinţele, acumulate la acest curs, urmează a fi utilizate ulterior la studierea următoarelor discipline de profil: Partea electrică a centralelor, Protecţia prin relee, Tehnica tensiunilor înalte, Alimentarea cu energie electrică ş. a. 

Disciplina „Termotehnica” face parte din pregătirea de bază a inginerilor din profilurile electric și energetic și este constituită din două părți: teoretică și aplicativă. Partea teoretică include bazele termodinamicii tehnice, transferului de căldură, dinamicii fluidelor și teoria arderii, pe când partea aplicativă  - instalațiile termice și energetice din complexul energetic.

Obiectivele generale ale disciplinei reprezintă cunoașterea și înțelegerea bazelor fizice, formarea abilităților necesare pentru aplicarea metodelor inginerești de calcul la proiectarea și exploatarea echipamentelor și instalațiilor termoenergetice.

Obiectivele specifice ale disciplinei constau în: Însușirea legilor fundamentale ale termodinamicii, dinamicii fluidelor şi transferului de căldură. Înțelegerea și calculul proceselor de producere a energiei. Aplicarea corectă a metodelor de calcul termic şi de dimensionare a instalațiilor termice și termoenergetice.

Conținutul cursului este elaborat de conf.univ., dr. Corina Chelmenciuc