Rolul materialelor de construcţii în economia naţională. Importanţa tehnologiei materialelor de construcţii pentru ştiinţă şi practică, esenţa şi sarcinile ei. Tehnologia materialelor de construcţii în Republica Moldova. Baza tehnico-materială a construcţiilor capitale. Ocrotirea mediului ambiant la întreprinderile de producere a materialelor de construcţii.

Competențele formate de această unitate de curs vor servi ca bază pentru dezvoltarea competenţelor profesionale în cadrul studiilor integrate de arhitectură. Cunoștințe dobândite la finele cursului consolidează bază pentru următorul curs – Dezvoltarea si amenajarea teritoriului, completează setul de cunoștințe pentru proiectarea, elaborare a planurilor de amenajare a teritoriului național, regional și local și rolul acestora în procesul contemporan de urbanizare și vine în ajutorul studentului la etapa de elaborare a proiectului de licență.



Principi generale de proiectare a clădirilor industriale

  1. Clasificarea clădirilor industriale
  2. Exigenţe ataşate clădirilor industriale
  3. Construcţiile principale ale clădirilor industriale
  4. Tipizarea şi unificarea elementelor clădirilor industriale

Rezistența materialelor este știința despre rezistența, rigiditatea și stabilitatea elementelor de construcții. Prin metodele rezistenței materialelor se efectuiază calcule practice și se determină dimensiunile necesare, mai bine zis sigure, ale elementelor de construcții. 

Cursul va pune la dispoziţia studenților cunoştinţele necesare stabilirii formei şi dimensiunilor optime ale elementelor de construcții, cu asigurarea siguranţei în funcţionare a acestora și este destinat studenților facultății de Urbanism  și Arhitectura.

 

Mecanica aplicată a apărut ca urmare a cerinţelor practice legate de realizarea de construcţii durabile şi economice.

Orice construcţie, indiferent de tipul său, trebuie să reziste cât mai bine la sarcinile la care este supusă şi în acelaşi timp, să fie realizată cu consum minim de material şi manoperă. Realizarea unor astfel de construcţii necesită o proiectare raţională a tuturor elementelor componente şi asigurarea unei siguranţe ridicate în funcţionare.

Cursul va pune la dispoziţia studenților cunoştinţele necesare stabilirii formei şi dimensiunilor optime ale elementelor de construcții, cu asigurarea siguranţei în funcţionare a acestora și este destinat studenților facultății de Urbanism și Arhitectură.


             Cursul Studiul metalelor și sudura este destinat destinat studenților de la Facultatea Urbanism și Arhitectură, de la programele de studiu: 582.4 Căi ferate, Drumuri, Poduri și 582.7 Ingineria Sistemelor Termice de Gaze și Climatizare pentru Clădiri. Cursul este format din două compartimente distincte:

          1. Studiul metalelor;
          2. Sudarea metalelor.
           Studiul metalelor cuprinde totalitatea cunoștințelor despre metale și aliaje, structura, proprietățile și modificarea acestor prin tratamente termice și mecanice.

Studiul metalelor se referă la:

- constituția (structura) metalelor;
- relația care există între structură și compoziția chimică a aliajelor la diferite temperaturi;
- proprietățile fizice și chimice și raportul lor cu structura;
- tratamentele termice, mecanice, termochimice și termofizice care pot modifica structura, deci și proprietățile.

            Sudarea metalelor este un procedeu de îmbinare nedemontabilă a două corpuri solide prin stabilirea, în anumite condiții de temperatură și presiune, a unor forțe de legătură între atomii marginali aparținând celor două corpuri de îmbinat. 

            Dintre procedeele de îmbinare a a metalelor, sudarea ocupă un loc de frunte, datorită avantajelor pe care le are față de de celelalte procedee de îmbinare. Pentru producția industrială modernă, sudarea este un procedeu de bază aplicat pe scară largă, atât în construcția de mașini și aparate cât și în construcțiile metalice. Extinderea procedeelor de sudare se mai datorează faptului  că le pot fi aplicate atât în ateliere și în uzine special utilate, cât și pe șantiere, la lucrările de montaj.


Cursul este destinat studenților anului I și prevede însuşirea materialului terminologic de bază aferent domeniului de specialitate a studentului, aproprierea unei sintaxe şi a unor structuri de limbă inerente acestui discursului specializat. Structură cursului de pe platform MOODLE ne asigură certitudinea că fiecare student va avea oportunitatea să avanseze.  Programa cuprinde o listă de conţinuturi ale învăţării, dar şi sugestii metodice pentru eficientizarea la maximum a timpului disponibil.

Cursul este destinat studenților anului I, FTA, FIEB,FCGC, FUA și FD. Cursul de Limbă străină (engleză B1) are drept scop omogenizarea, pe termen scurt și printr-o formulă succintă, a nivelului lingvistic propus în acord cu prescripțiile Cadrului european comun de referință.Astfel, în calitate de obiectiv general al disciplinei se enunță studierea unui materialul didactic ce include o bază de gramatică funcțională în asociere cu un vocabular uzual pentru a asigura un confort minimal în comunicarea orală și scrisă. Cunoștințele de ordin lingvistic se împletesc armonios cu cele de ordin civilizațional, îmbrățișând unele domenii ale vieții cotidiene. Acest conglomerat de elemente didactice vor conduce studentul pe calea dobândirii progresive a autonomiei lingvistice.

Conținutul cursului se axează pe echilibrarea celor 4 competențe lingvistice (Înțelegerea scrisă, Înțelegerea orală, Producția scrisă, Producția orală).

Cursul de Constructie a Cladirilor urmareste sa dea studentilor cunostitele de baza necesare pentru proiectarea, alcatuirea constructiva si folosirea ralionala, optima a elementelor de constructii si a subansamblurilor acestora in cadrul conceptiei de ansamblu a cladirii. Acest curs are ca obiectiv principal studiul cladirilor civile ca de exemplu: principiile si regulile de alcatuire arhitecturala si constructiva, modularea, tolerantele, exigentele cladirilor civile.