Cursul „Baze de date” se focusează pe proiectarea, implementarea și utilizarea bazelor de date relaționale. Studenții vor face cunoștință cu noțiunile de bază din domeniul bazelor de date. Sunt analizate diverse modele de date, modalități de proiectare a bazelor de date relaționale, necesitatea și beneficiile normalizării. Studenții fac cunoștință cu limbajul MySQL: definirea și modificarea structurii bazei de date, manipularea datelor, interogarea bazei de date, procesarea interogărilor. Studenții înțeleg necesitatea menținerii integrității datelor într-o bază de date, avantajele și modalitățile de utilizare a vederilor, avantajele utilizării indecșilor ș.a.

Cursul este destinat studenţilor ciclului I de studii de la programele Rețele și Software de Telecomunicații, Iginerie și Management în Telecomunicații, Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații din cadrul Facultății Electronică și Telecomunicații. Electronica digitală este o disciplină aplicativă cu următoarele obiective:

  • Însușirea noțiunilor și cunoștințelor fundamentale de electronică digitală, transformarea acestora în instrumente operative pentru procesul de proiectare de circuite și aplicații digitale;
  • Capacitatea de a proiecta un circuit digital, a-l implementa, exploata și depana

  Cursul „Optoelectronica II” este adresat în primul rând studenţilor facultăţii de Inginerie şi Management în Electronică şi  Telecomunicaţii, şi poate fi util tuturor studenţilor şi doctoranzilor, care studiază în domeniul Micro-Optoelectronicii.

        „Optoelectronica II” este o disciplină care înglobează într-o formă unitară: efectele optice şi electrice ce au loc în semiconductori, corp solid şi gaze; teoria transformării semnalelor optice în semnale electrice şi viceversa; principiile de funcţionare ale dispozitivelor optoelectronice; arhitectura, caracteristicile şi parametrii de bază ai acestor dispozitive; sisteme optoelectronice discrete şi integrate; domeniile de utilizare ale dispozitivelor şi sistemelor optoelectronice.

Necesitatea studierii acestor obiective constă în faptul că optoelectronica este un domeniu de vârf în ştiinţă ţi tehnică, ce persistă în toate ramurile industriei, fără de care nu pot fi proiectate utilajele moderne, îndeosebi în telecomunicaţii, radioelectronică, tehnica de calcul, automatizarea proceselor industriale, roboto-tehnică, energetică etc.

        Din acest punct de vedere „Optoelectronica II” este o disciplină de bază unitară, de profil larg, care foloseşte fenomenele fizice, metode matematice diversificate. Ea integrează  rezultatele obţinute în diverse domenii ale ştiinţei: mecanica teoretică, electrodinamica, optica, termodinamica, fizica corpului solid, fizica semiconductorilor şi dielectricilor, tehnologia semiconductorilor şi dispozitivelor semiconductoare, schemo-tehnica.

        Cerinţele prealabile la însuşirea disciplinei „Optoelectronica II” sunt cunoştinţe dobândite la cursurile de matematică superioară,  fizică,  semnale şi circuite, dispozitive electronice, programare.

        La rândul său cursul „Optoelectronica II” stă la baza studierii următoarelor cursuri de pregătire profesională în domeniul Telecomunicaţiei, şi anume: Sisteme de comunicaţii prin fibre optice, Comunicaţii cu multiplexare, Reţele de comunicaţii, Comunicaţii mobile etc.

     „DISPOZITIVE ȘI CIRCUITE ELECTRONICE” prezintă o disciplină care înglobează într-o formă unitară concepte din teoria şi practica elaborării, fabricării şi utilizării diverselor dispozitive și circuite electronice fabricate în baza lor. Concomitent studenţii sunt familiarizaţi cu metodele de proiectare a aparatelor electronice în care sunt utilizate dispozitivele și circuitele electronice, folosirea simulatoarelor pentru formarea deprinderilor practice necesare elaborării circuitelor electronice, etc. 

Măsurări Electronice este una din disciplinele fundamentale în pregătirea specialităţilor din domeniile radioelectronicii şi telecomunicaţiilor şi este responsabilă atât pentru formarea erudiţiei de inginer, cât şi pentru cunoştinţele speciale în domeniul măsurărilor generale şi a telecomunicaţiilor contemporane. Actualitatea disciplinei este determinată de creşterea rolului măsurărilor în toate domeniile tehnicii contemporane, inclusiv în domeniul telecomunicaţiilor.