Teoria Mecanismelor și Mașinilor reprezintă disciplina care studiază  cele mai răspândite mecanisme în practica construcției de mașini, în scopul cunoașterii structurii cinematice și clasificării mecanismelor după gradul de mobilitate, familia și structura mecanismelor (plane sau spațiale). Un alt obiect de studiu al TMM este dinamica mecanismelor și a mașinilor, în care se studiază forțele motoare, forțele de rezistență și forțele de inerție, care apar în diferite elemente ale mecanismului. Ele sunt necesare pentru a putea obține caracteristicile mecanice ale mașinilor ca în final să se efectueze echilibrarea mașinilor. 

Proiectarea unei mașini este un proces complex care în linii mari, începe cu alcătuirea schemelor structurale și cinematice, urmată de analiza mușcărilor și forțelor dezvoltate. Continuă cu alegerea materialelor din considerente tehnologice și economice, cu dimensionarea elementelor componente. Analiza performanțelor dinamice ale mașinii în ansamblu poate reclama reluarea proiectării în scopul redistribuirii maselor, a realizării unor solicitări dinamice mai reduse, a micșorării cheltuielilor de fabricație și exploatare. 

Pentru inginerii tehnologi și de exploatare sunt necesare, în mai mare măsură, cunoștințele de analiză a funcționării mecanismelor. Astfel, metodele de sinteză prezentate în cursul TMM au atât un caracter informativ cât și aplicativ.