Disciplina Metodologia cercetării în domeniul dreptului are drept obiectiv principal cunoaşterea de către masteranzi a problemelor fundamentale ale metodologiei de cercetare ştiinţifică, cu instrumentele de cercetare moderne, pentru a stabili cauzele fenomenelor juridice şi a fundamenta soluţiile juridice la scară naţională şi internaţională. Aceasta este de natură să contribuie la formarea capacităţii de investigare şi la creşterea performanţelor şi a prestigiului viitorilor jurişti, la sporirea eficienţei activităţii lor.
Astfel, cursul va consta din analiza principalelor orientări teoretice şi metodologice în ştiinţele sociale şi a principiilor subsumate acestora. Activitatea didactică urmăreşte transmiterea unui sistem de cunoştinţe ştiinţifice despre metodologia cercetării în general şi a metodologiei ştiinţelor juridice în special, urmărind însuşirea unui limbaj specific metodologiei precum şi familiarizarea cu demersul unei cercetări metodologice concrete. În final, se doreşte ca masteranzii să fie familiarizați cu co-existenţa diverselor orientări teoretice şi metodologice, precum şi de logicile şi proiectele de cercetare pe care aceste orientări le-au generat.
Obiectivele generale ale însuşirii acestei discipline sunt:
- formarea unei concepţii sistemice despre principalele orientări metodologice precum și a abilităților de a proiecta o cercetare, stabili și utiliza metode şi tehnici de investigație fundamentală şi expertizare a cazului, fenomenului, procesului concret, evalua și interpreta rezultatele, concluziona la nivel teoretic și practic;
- elaborarea structurii unui proiect de cercetare social-empirică, precizând elementele componente şi relaţiile dintre ele.
- Formator: Ursu Viorica