Scopul de bază a cursului teoretic „Bazele Statului și Dreptului” constă în familiarizarea viitorilor specialiști cu principiile de bază a legislației în vigoare, ceea ce constituie un pas foarte important în modelarea unei atitudini conștiincioase studenților față de exercitarea profesiei sale după absolvirea studiilor. La fel cursul este prevăzut ca fiind drept o familiarizare a studenților cu cultura juridică ca cetățeni, deoarece nu rare sunt cazurile cînd este nevoie de cunoașterea elementară a drepturilor și obligațiunilor sale de bază.

 Totodată, luînd în considerație faptul că viteza de dezvoltare a relațiilor în societate are nevoie de o adaptare permanentă a legislației în vigoare, aceasta și servește ca un factor de bază a acordării posibilității studenților de a beneficia de o tălmăcire a literii legii din punct de vedere juridic profesional.

În cadrul cursului respectiv se vor studia originile statului și dreptului, specificul fiecărei ramuri de drept, modalitatea de încheiere a contractelor, infracțiunile, drepturile și obligațiile salariatului etc. În fine, însăși posibilitatea de a-și putea apăra drepturile sale în mod elementar chiar după absolvirea studiilor intrînd în raporturile de muncă deja constituie un avantaj pentru acel student, deoarece se consideră că nu a pierdut timpul în zădar la cursul de „Bazele statului și dreptului” predat de specialiștii depatramentului Drept.