Relațiile dintre Republica Moldova (RM) și Uniunea Europeană (UE) au fost lansate în 28 noiembrie 1994, odată cu semnarea Acordului de Parteneriat și Cooperare, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998. Relațiile actuale dintre UE și RM sunt reglementate în baza Acordului de Asociere și Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA), prin care se contribuie la aprofundarea relațiilor și la transformarea continuă a RM într-o țară europeană modernă. La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

UE se bazează pe respectarea democrației și a statului de drept, cu valorile și standardele legale care dau undă verde pentru țările în curs de dezvoltare, cum ar fi ţara noastră. Cunoașterea valorilor UE este o prioritate pentru țara care a ales vectorul european de dezvoltare.

Pactul ecologic european este actuala strategie europeană de creștere care intenționează să transforme UE într-o societate corectă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitivă, în care nu există emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 și unde creșterea economică este decuplată de la utilizarea resurselor. Relațiile cu UE vizează modernizarea RM prin alinierea la normele și standardele UE în toate domeniile, iar aceste norme și standarde, în general, corespund celor mai bune practici internaționale, astfel RM nu trebuie să „reinventeze roata” în domeniile tehnice complexe, ci să asigure implementarea principiilor de dezvoltare durabilă, inclusiv cu suportul pe care îl poate oferi UE, și să învețe din vasta experiență a țărilor europene.

Tranziția la o dezvoltare durabilă trebuie să fie justă și incluzivă. Una din prioritățile strategice este anticiparea competențelor și pregătirea populației pentru dubla tranziție: digitală și neutră climatic. Cu cât conștientizarea principiilor dezvoltării durabile va avea loc mai devreme, cu atât societatea va fi mai pregătită pentru noile transformări și vor fi evitate epuizarea resurselor, cataclizmele ecologice și polarizarea societății.

Principiile dezvoltării durabile vizează toate domeniile vieții noastre și stau la baza transformării activității antreprenoriale. Stimularea antreprenoriatului a devenit o prioritate în politicile de dezvoltare economică la nivel național prin încercarea de a asigurara un mediu de afaceri concurențial, stabil și predictibil, dar și bazat pe principiile dezvoltării durabile.  Competențele antreprenoriale și spiritul de inițiativă, alături de alte competențe-cheie, fac parte din sistemul de finalități educaționale vizate de Codul educației al Republicii Moldova. Instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt unii din actorii importanți în dezvoltarea acestor competențe la elevi. Este foarte important ca aceste competențe să fie dezvoltate în corespundere cu valorile europene și după principiile dezvoltării durabiel.

Printre modalitățile de realizare a învățării antreprenoriale este prevăzută și studierea unor discipline specializate de educație antreprenorială, care sunt ținute de către profesorii din învățământul profesional. Acest fapt, denotă importanța dezvoltării competențelor ale acestor profesori în materie de cunoaștere a valorilor Uniunii Europene și a rolului ei pentru dezvoltarea durabilă.

Modulul A19  Dezvoltarea durabilă în contextul integrării europene asigură formarea următoarelor competențe:

-        Conștientizarea mai bună a fenomenului de integrare europeană;

-        Conștientizarea rolului de lider al Uniunii Europene în promovarea fenomenului de dezvoltare durabilă și a aspectelor sale: economic, social și de mediu;

-        Înțelegerea rolului politicilor Uniunii Europene în procesul de dezvoltare durabilă;

-        Analiza parcursului Republicii Moldova în implementarea principiilor de dezvoltare durabilă și integrare europeană;

-        Identificarea domeniilor de interes și elaborarea unui studiu în acest domeniu privind bunele practici europene ce țin de implementarea dezvoltării durabile.