Metodele şi modelele economico-matematice devin un instrument important de desăvârşire a mecanismului gospodaresc – ca noi metode în lucrul ecomomic de planificare cerute de posibilităţile expluataţiilor agricole pentru primirea de sinestătător a deciziilor economice și de gospodărire, determinare a perspectivelor de dezvoltare.

Modelarea matematică orientează conducerea gospodăriei spre viitor, fiind actualmente una din metodele sistematizate de determinare a variantei optime, a urmărilor potenţiale ale deciziilor alternative, comparându-le obiectiv.

În condiţiile economiei de piaţă, a intensificării agriculturii, reformarii relaţiilor funciare o importanţă primordială o are problema sporirii eficienţei utilizării fondului funciar, de unde şi  apare necesitatea de a soluţiona un şir de probleme tehnice, economice, sociale, etc., multe dintre care se bazează pe calcule matematice. După cum mentioneaza savantul Gerţ, matematica are un bun instrument, economia dispune de un material bun, iar metodele economico-matematice îmbină instrumentul bun cu materialul bun.

Aparatul contemporan al metodelor matematice pentru soluţionarea problemelor economice, manageriale, din domeniul organizării teritoriului, etc. s-a transformat într-un domeniu de sinestatator ştiinţific şi aplicativ.

Organizarea teritoriului, ca si orice ştiinţă, se bazează pe desăvârşirea metodelor de cercetare pentru a studia mai profund legaturile existente ce-i aparţin. Un proiect de organizare a teritoriului alcătuit în baza metodelor tradiţionale nu poate soluţiona principalele probleme care apar în agricultura modernă, deaceea apare necesitatea elaborării proiectelor în baza modelării economico-matematice. Majoritatea problemelor din domeniul organizării teritoriului au un caracter polivaloric și este necesar din această multitudine de ales varianta optimă prin intermediul metodelor matematice. Pe măsura creşterii cerinţelor către ştiinţele economice, inclusiv și organizarea teriotorului, matematica a elaborat și propus noi metode, iar apariţia calculatoarelor a contribuit la utilizarea acestora.

Scopul studierii disciplinei este de a le oferi studenţilor specialiţătii “Cadastru și organizarea teritoriului” cunoştinţe teoretice privind utilizarea metodelor şi modelelor economico-matematice, precum şi deprinderi practice pentru soluţionarea problemelor din domeniul orgănizarii teritoriului, de a-i face cunoscut cu noile rezultate în ramura automatizării organizării teritoriului.

Sarcinile disciplinei este de a-i invăţa pe viitorii ingineri cadastrali:

-    să folosească principalele metode și modele economico-matematice care se utilizeaza la organizarea teritoriului în lucrul proiectării;

-    să alcătuiască modele matematice numerice a problemelor concrete, soluţionîăndu-le la calculator;

-    să analizeze varianta optimă;

-    să elaboreze propuneri concrete pentru implementarea lor în practica de producţie.