Odată cu globalizarea economiei creşte importanţa managementului calităţii, se intensifică preocupările pentru însuşirea conceptelor, principiilor, metodelor şi tehnicilor managementului calităţii.
În cadrul cursului „Managementul calităţii” se abordează problematica managementului calităţii în relaţie cu managementul întreprinderii, se defineşte esenţa şi funcţiile acestuia, se evidenţiază politica şi strategiile calităţii.
O atenţie deosebită este acordată managementului total al calităţii, definirii conceptelor şi principiilor sale.
De asemenea, un accent major este pus pe asigurarea şi managementul calităţii potrivit standardelor seriei ISO 9000 şi anume implementarea Sistemelor de Management al Calităţii conform ISO 9001:2000 în întreprinderile din Republica Moldova. Este prezentată metodologia determinării costurilor calităţii, principalilor indicatori şi instrumente ale calităţii, care servesc drept bază pentru evaluarea eficienţei Sistemului de Management al Calităţii.
Una din cerinţele obligatorii ale Uniunii Europene este implementarea şi asigurarea funcţionării eficiente a HACCP-ului – sistem pentru inofensivitatea produselor alimentare şi standardelor de management al mediului seriei ISO 14000.
Pentru asigurarea creşterii competitivităţii întreprinderii este propusă şi implementarea sistemului japonez 20 keys, care va contribui la ridicarea eficienţei economice a întreprinderilor.
Scopul cursului este de a prezenta studenţilor aspectele teoretice ale managementului calităţii, principalele sale metode şi instrumente şi a-i învăţa de a aplica cunoştinţele căpătate în practica de toate zilele.
- Учитель: Iuliu Turcan