Scopul cursului este de a transmite studenţilor specialităților Termoenergetică și Inginerie și Management în Energetică cunoştinţe şi de a le forma deprinderile privind estimarea posibilităţilor de economisire a energiei, alegerea celei mai eficiente direcţii de implementare a metodelor de sporire a eficienței energetice,  selectarea şi dimensionarea utilajul respectiv, organizarea exploatării eficiente şi sigure a instalaţiilor şi a utilajului respectiv.

Obiectivele specifice ale disciplinei constituie studierea metodelor de sporire a eficienţei energetice în ramurile economiei naţionale: clădiri, industrie, agricultură, transport, energetică; analiza metodelor selectate sub aspectul tehnic și al impactului asupra mediului; elaborarea bilanțurilor energetice ale sistemelor energetice cu determinarea eficienței lor.

Cursul conține informaţii privind sistemele electroenergetice şi de alimentare cu energie electrică, privind clasificarea şi caracteristica receptoarelor electrice, sunt analizate principiile de construire a sistemelor de alimentare cu energie electrică a întreprinderilor industriale, metode de calcul a sarcinilor electrice, de alegere a utilajului electric şi a părţilor conductoare şi a. De asemenea sunt examinate probleme de calitate a energiei electrice, de compensare a puterii reactive şi de autopornire a motoarelor electrice.

Teza de licență este o lucrare de sinteză, care demonstrează capacitatea de cercetare a unei probleme cu identificarea soluțiilor și prezentarea rezultatelor conform unor reguli bine determinate.

Proiectul/teza de licență se elaborează cu scopul evaluării competențelor absolvenților de a efectua cercetări și a aplica metode de cercetare actuale în domeniul specialității, sistematiza și aplica cunoștințele teoretice în procesul de elaborare a unor soluții practice, specifice domeniului de formare profesională sau de rezolvare a spețelor și a studiilor de caz și aprecierii gradului de pregătire al absolventului pentru activitatea profesională individuală postuniversitară.

Obiectivul principal al proiectului/tezei de licență este formarea studentului pentru activitate eficientă în domeniul de studiu prin formularea problemelor, argumentarea și adoptarea 5 soluțiilor și deciziilor de ordin tehnic, organizatoric, economic etc. prin proiectarea și/sau analiza pluridisciplinară a unui sistem ordinar sau mixt.

Cursul „Politici energetice și piața energiei” este disciplină de specialitate destinată studenților de la specialitățile „Inginerie și management în energetică” și „Electroenergetică”. 

Obiectul de studiu al disciplinei reprezintă cadrul normativ de promovare și reglementare a domeniilor energeticii, care formează politica energetică a statului. De asemenea, cursul studiază organizarea pieței energiei electrice și a gazelor naturale în Republica Moldova și Uniunea Europeană. 

Materiale informaționale si didactice pentru susținerea examenului intergrat de licență, realizarea practiciii de licenmță (satgiul de documentare pentru teza de licență), elaborarea și susținerea tezelor/proiectelor de licență.


Este destinat studenților specialitatilor ISEM.EM si IMC de la DepIE FEIE

sunt copiate materialele conferintelor stiintifice internationale