Disciplina „Modelarea formelor vestimentare I” oferă studenților cunoștințe fundamentale și abilități practice în domeniul proiectării și modelării produselor vestimentare. Scopul principal al acestei discipline este să dezvolte competențele necesare pentru elaborarea și adaptarea tiparelor de model, tehnici și principii de modelare constructivă.

În cadrul cursului, studenții învață să utilizeze proiectorul și calculatorul pentru prezentarea materialului teoretic, iar punctualitatea și absența convorbirilor telefonice sunt esențiale. În laboratoare, accentul este pus pe elaborarea rapoartelor de laborator conform indicațiilor metodice, cu termene precise pentru predare, penalizând întârzierile.

Competențele acumulate includ definirea și aplicarea conceptelor și tehnicilor de proiectare a confecțiilor textile, evaluarea și asigurarea calității acestora, precum și dezvoltarea abilităților transversale de autoevaluare și utilizare eficientă a resurselor de formare profesională.

Obiectivele specifice ale disciplinei vizează aplicarea tehnicilor constructive pentru soluționarea diverselor forme și croieli vestimentare, utilizarea eficientă a proprietăților materialelor în proiectarea modelelor, și modificarea tiparelor de bază. De asemenea, studenții dobândesc experiență practică în elaborarea tiparelor conform schiței și în utilizarea procedeelor ​​de modelare constructivă.

În cadrul cursului sunt abordate teme precum metodele de elaborare a construcțiilor noilor modele, procedeele de modelare constructivă fără modificarea formei produselor, și tehnicile de modelare cu sprijin pe umeri și în talie. Laboratoarele includ activități precum analiza modelului, aplicarea procedeelor ​​de modelare constructivă pentru diverse tipare de îmbrăcăminte, cum ar fi fuste și pantaloni.

Prin combinarea teoriei și practicii, disciplina „Modelarea formelor vestimentare I” pregătește studenții pentru provocările din industria modei, oferindu-le competențele necesare pentru a dezvolta și evalua modelul vestimentar de înaltă calitate.


Unitatea de curs prevede instruirea studenţilor programului Design Vestimentar Industrial în vederea formării cunoştinţelor şi deprinderilor de operare cu tipurile şi caracteristici distinctive ale sistemelor vestimentarem axate pe probleme actuale ale fashion-proiectării. Conținutul cursului este orientat spre formarea competenţelor de elaborare a sisteme vestimentare cu utilizarea diverselor materiale textile dezvoltând gândirea creativă şi sensibilitate artistică în soluţionarea compoziţiţiilor vestimentare în aspectele: morfologic, formal, grafic, stilistic .




DESIGN TEXTIL face parte din ciclul disciplinelor de specialitate care asigură pregătirea profesională de bază a studenților programului Design Vestimentar Industrial

Activităţile domeniilor textile sunt orientate spre sporirea calităţii produselor, iar decorarea materialelor textile reprezintă un element semnificativ al culturii prelucrării artistice ale acestora. Sfera designului materialelor textile oferă industriei fashion soluţii noi, diversificând asfel sortimentul modelelor vestimentare şi creând noi condiţii de dezvoltare. Cursul oferă cunoștințe despre tehnicile de decorare, modelare și creare artistică a textilelor și formează competențe pentru soluționarea inedită a vestimentației.