Antreprenoriat (U.O.005)
Programele de studii: 0212.2 Design Interior și 0731.1 Arhitectură


Termodinamica tehnică este partea de bază a disciplinei de termotehnică. Termodinamica tehnică are ca obiectiv principal studiul legităţilor generale şi al aspectului tehnic al transformării căldurii în lucrul mecanic şi în alte forme de energie. Cunoștințele teoretice obținute în cadrul discipline respective sunt necesare pentru studiul de mai departe a disciplinelor de specialitate: ,,Instalaţii de încălzire”, ,,Generatoare de căldură”, ,,Instalaţii de ventilare”, ,,Instalaţii de climatizare”, ,,Alimentarea centralizată cu căldură” etc. 

Pentru însuşirea disciplinei sunt necesare cunoştinţe din domeniul unei astfel de discipline generale cum ar fi fizica şi matematica superioară.

Obiectivele specifice ale cursului Termodinamica tehnică contribuie la formarea la studenţi a următoarelor abilităţi: 

  •  Să se familiarizeze cu principalele fenomene fizice, concepte, principii, legi şi teorii fundamentale din termodinamica tehnică, precum şi cu metodele de cercetare fizică.
  • Să însuşească procedeele şi metodele de rezolvare a problemelor din diverse domenii ale termodinamicii tehnice.
  • Să obţină deprinderi de efectuare a experimentelor fizice, precum şi să însuşească metodele fundamentale de cercetare experimentală în termodinamica tehnică.

 Cursul este orientat spre pregătirea specialiştilor de o calificare înaltă în domeniul Ingineria sistemelor termice, de gaze si climatizare pentru cladiri, care vor activa în diverse ramuri ale economiei.

Cursul "Istoria Artei Peisagere", destinat studenților din anul II, semestrul IV, programul de studii APASV (Arhitectura peisagieră și amenajarea spațiilor verzi), conform planului de învățământ ediția 2021.
Titularul disciplinei - lect. univ., dr. Olga HAREA
olga.harea@fua.utm.md


Desen tehnic este prima disciplină de inginerie generală studiată de către studenţii specializărilor de construcţii ale Universităţii Tehnice a Moldovei.

Cursul “Desen tehnic” constituie elaborarea şi citirea desenelor sau a modelelor grafice. Rezultatul învățării acestei discipline este acumularea cunoştinţelor în formarea şi dezvoltarea imaginaţiei spaţiale, precum și deprinderilor necesare privind executarea şi citirea documentaţiei de proiectare.