Tehnologia Produselor din Carne reprezintă tehnologia cărnii și a produselor din carne și este o disciplină de bază din ciclul disciplinelor tehnice.
Scopul disciplinei este studierea tehnologiei de prelucrare a animalelor de abatorizare, tehnologiei preparatelor din carne–mezeluri (prospături, crenvurști, safalade), salamuri semiafumate, crud-afumate, crud-zvântate.
Cursul “Tehnologia cărnii și produselor din carne” conține tehnologii de fabricare a specialităților, conservelor din carne, producerea semifabricatelor din carne în stare refrigerată și congelată.
Disciplina “Tehnologia cărnii și produselor din carne” prevede studierea proceselor de tratare termică (prin frig sau la temperaturi înalte) a produselor din carne, care asigură calitatea și inofensivitatea lor.
Tehnologia produselor alimentare V asigură obținerea cunoștințelor privind organizarea corectă a proceselor tehnologice, îmbunătățirea calității și proprietăților produselor din carne.
- Formator: Viorica Bulgaru
- Formator: Irina Grumeza
- Formator: Alexandra Savcenco
TPA-I conform fisei disciplinei cuprinde si modulul din domeniul Tehnologiei panificatiei (Biochimia pâinii). Procesul fabricării pâinii prevede un numar mare de operatii tehnologice in lantul tehnologic.
In acest curs sunt prezentate modificarile biochimice ce au loc pe durata procesului tehnologic, descrierea mecanismelor de influenta incepind cu materia prima pâna la răcirea pâinii.
- Formator: Olga Boestean
Курс Технология переработки овощей и фруктов направлена на ознакомление студентов с классическими и современными методами консервирования фруктов и овощей. Курс состоит из трех глав:
Глава I. Хранение овощей и плодов в свежем виде
Глава II. Промышленная переработка фруктов и овощей
Глава III. Промышленная сушка плодов и овощей.
Курс включает: Задачи и особенности технологии консервирования и переработки овощей и фруктов, Методы хранения плодоовощной продукции в свежем виде, Фитомаг новый метод хранения и транспортировки плодов, Основные принципы организации процесса консервирования, Технология производства осветленных, неосветленных и концентрированых соков, фруктовых и овощных паст, промышленные технологие сушения плодов и овощей. Курс разработан в соответствии с учебной программой.
Cursul Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor are drept scop familiarizarea studenților cu metodele de conservare clasice și moderne a fructelor și legumelor. Cursul include trei capitole:
Capitolul I. Păstrarea produselor horticole
Capitolul II. Prelucrarea industrială a fructelor și legumelor
Capitolul III. Tehnologia produselor deshidratate .
Sunt vizate: Principii de bază în organizarea păstrării produselor horticole, recoltarea şi condiţionarea legumelor şi fructelor; Păstrarea fructelor și legumelor în condiții optime, cu aplicarea tehnologiei FITOMAG; Principii de bază în organizarea procesului de fabricare a conservelor; Tehnologii clasice și moderne de fabricare a sucurilor limpezite, nelimpezite, concentrate, pastelor din legume și fructe, produselor deshidratate.
Cursul este elaborat în conformitate cu programul de studiu TPA.
Curs .....
- Formator: Valentina Bantea-Zagareanu
- Formator: Viorica Bulgaru
- Formator: Alexandra Savcenco
Utilizarea de noi tehnologii şi materiale la fabricarea produselor de panificaţie impune tehnologului, să aplice soluţii raţionale şi originale privitor la: studierea noţiunilor teoretice principale a proceselor tehnologice ce au loc în panificaţie; tehnologiile clasice şi avansate de producere a pîinii; procedeele de majorare a duratei de păstrare a pîinii; studiul organizării conducerii, procesului de producţie, serviciilor auxiliare şi de deservire, normării tehnice a muncii la întreprindere; studiul planificării activităţii economice, capacităţii de producţie, aprovizionării material-tehnice, remunerării muncii, costurilor de producţie, profitului şi rentabilităţii la întreprindere etc.
- Formator: Olga Boestean
Cursul este destinat specialistilor din domeniul industriei alimentare
- Formator: Alexandra Savcenco
Cursul Tehnologia Produselor din Lapte prezintă un studiul despre lapte și al produse derivate din lapte din perspectiva științei alimentelor. Se concentrează pe aspectele biologice, chimice, fizice și microbiologice ale laptelui, precum și pe aspectele tehnologice ale transformării laptelui în diferitele produse de consum, inclusiv produse fermentate, brânzeturi, unt și înghețată.
Acest curs este destinată studenților programului de studiu 0721.2 – Tehnologia Produselor Alimentare, facultatea Tehnologia Alimentelor, cu forma de învăţământ la zi şi cu frecvenţă redusă.
- Formator: Viorica Bulgaru
Tehnologia Produselor Alimentare I (Biochimia Produselor Alimentare) - modulul produse de origine animală - este o disciplină care stă la baza pregătirii viitorilor
specialişti în fabricarea produselor lactate, produselor din carne, alături de alte obiecte
importante, cum ar fi: - Tehnologia produselor lactate; - Tehnologia produselor din carne; - Proiectarea întreprinderilor de
industrializarea laptelui, de prelucrare a produselor din carne; etc. La baza fabricării produselor de origine animală stau
modificările biochimice ale componenţilor de bază: glucide,
proteine, lipide, săruri minerale. În legătură cu aceasta în cursul „Biochimia produselor alimentare” o atenţie deosebită se atrage studierii compoziţiei chimice a laptelui, a cărnii cu revizuirea compoziţiei chimice naturale, structurii, valorii
energetice, proprietăţilor funcţionale, modificărilor biochimice a
componenţilor în timpul proceselor de prelucrare şi păstrare. Atenţie
deosebită se atrage proceselor biochimice şi fizico – chimice care au loc în materia primă (lapte sau carne), folosit la fabricarea produselor lactate / produselor din carne, împiedicînd apariţia diferitor
defecte şi pierderilor de materie primă.
- Formator: Viorica Bulgaru