Disciplina Analiza economico-financiară a unităților agricole reflectă particularitățile proceselor de analiză economică în cadrul entităților agricole. Importanța acestei discipline constă în formarea deprinderilor și aptitudinilor practice în analiza proceselor și rezultatelor înregistrate în cadrul activității sectorului agricol. Fiind o disciplină aplicativă, nu poate fi studiată și învățată fără cunoaștarea documentație evidenței primare la întreprinderile agricole (regsitrul de costuri, tabelul de pontaj ș.a.),a formularelor statistice (rapoartele statistice anuale pe activitatea întreprinderilor agricole prezentate Biroului Național de Statistică) și a situațiilor financiare ale entității. Cu finalizarea acestui curs studenții trebuie să cunoască sursele de informare și datele factologice pentru identificarea datelor primare necesare pentru efectuarea analizei și în mod individual să identifice rezervele de soluționare a problemei și elaborarea concluziilor în urma rezultatelor obținute. Analiza economico-financiară a unităților agricole este o disciplină care dezvoltă gândirea analitică și abordarea critică a studentului (viitorului specialist) în raport cu fenomenele ce au loc în cadrul entităților agricole. Datorită acestei discipline, viitorii specialiști își formează o atitudine creativă în raport cu identificarea soluțiilor de depășire a problemelor în domeniu. Disciplina este destinată tuturor studenților specialităților economice din cadrul universităților cu profil agricol.

Conținutul cursului abordează problematica complexă a riscului specific mediului economic actual, în contextul dinamic și diversificat al mecanismelor economiei de piață, tratând riscul ca pe o asumare conștientă și calculată a realității, evaluată deopotrivă în spațiu și timp. Înțelegerea modului de funcționare a relațiilor economice, a mecanismelor și instrumentelor specifice acestora, aprofundarea riscului la care se expun investitorii, includerea acestei variabile în deciziile economice, adoptarea celor mai potrivite strategii de diminuare a efectelor acestor riscuri constituie condiții de bază pentru dezvoltarea economică și progresul general. Scopul studierii acestui modul prevede dezvoltarea competențelor în domeniul gestiunii riscurilor ce pot apărea în activitatea de antreprenoriat, rezolvarea problemelor de gestiune a riscului în scopul minimizării influenței multiplilor factori asupra nivelului riscurilor antreprenoriale.

Risk.pngRisk.png

Siatemul Financiar Bancar este ..........

Cursul „Sistemul de impozitare și contabilitatea impozitelor” îşi propune să prezinte aspectele contabilităţii impozitelor şi taxelor în cadrul entităţilor. Particularităţile privind calculul şi contabilizarea impozitelor şi taxelor, precum şi modul de întocmire şi prezentare a rapoartelor fiscale sunt expuse sub aspect problematic reieşind din reglementările contabile şi fiscale în vigoare.

Disciplina este o continuare a cursului Contabilitatea, desfăşurând particularităţi ale contabilităţii unor impozite cu o importanţă majoră şi care prezintă unele dificultăţi specifice de calculare, administrare şi contabilizare a lor. Cursul dat are ca obiectiv de a familiariza studentul cu particularităţile contabilităţii impozitelor şi modului de întocmire a declaraţiilor fiscale.

Disciplina este o componentă importantă a ştiinţelor economico-financiare, ce ţin de domeniile micro- şi macroeconomic. În cadrul ei sunt studiate relaţiile economico-financiare, ce apar între agenţii economici. Un capitol esenţial îl constituie tehnicile şi procedurile de identificare a bazei impozabile a întreprinderi. De asemenea se studiază obligaţiunile fiscale a firmei ca rezidenţi ai unui stat legal.