Această disciplină are sarcina de a familiariza şi de a forma deprinderile studenţilor specialităţii „Drept” în ce priveşte reglementarea juridică a relaţiilor ce apar cu ocazia trecerii anumitor categorii de mărfuri peste frontiera vamală, stabilirea valorii în vamă, expertiza mărfurilor, comiterii faptelor ilicite în sfera activităţii vamale, precum şi mecanismele de organizare a procedeului de tragere la răspundere a persoanelor culpabile de săvârşirea acestora.
- Учитель: Ursu Viorica
Mediul natural înconjurător serveşte drept condiţie optimă şi mijloc de existenţă a omului, teritoriu în care el vieţuieşte, bază teritorială de realizare a puterii statale, loc de amplasare a obiectelor industriale, agricole şi de menire socio-culturală, infrastructurii etc. Mediul reprezintă tot ce înconjoară omul, atît lumea vie cît și cea neînsuflețită. Scopul dreptului mediului este de a preveni poluarea mediului şi producerea daunelor/pagubelor ecologice, de a îmbunătăţi condiţiile de mediu, precum și de a sancționa atitudinea nepăsătoare față de ecologie.
Disciplina „Dreptul mediului” este parte integrantă a planului de studii al UTM, specialitatea „Drept Patrimonial” şi are drept scop predarea şi însuşirea legităților de mediu, a drepturilor și obligațiilor ecologice corelative, să înţeleagă raţiunile organizării și funcționării administrației de stat în domeniul protecției mediului, să conceapă regimul juridic de utilizare și protecție a obiectelor naturii, precum şi regimul juridic al fondului ariilor naturale protejate de stat, să identifice temeiurile și formele răspunderii ecologico-juridice, să cunoască tendințele de protecție internațională a mediului înconjurător. De asemenea, formarea de deprinderi în scopul utilizării corecte a termenilor folosiţi în dreptul mediului, precum și aplicarea uniformă a legislației în domeniul ecologic.
În cadrul conviețuirii, toți participanții la raporturile sociale și juridice sunt obligați să respecte legislația de mediu, să aplice normele de drept ecologic şi să activeze cu respectarea standardelor ecologice naționale și internaționale. De aceea este important ca viitorii administratori, funcţionari publici să cunoască profund atît principiile dreptului mediului, cît şi modul de funcţionare a sistemului administrației de stat în domeniul protecției mediului, drepturile și obligațiile ecologice, responsabilitățile funcționarilor publici.
- Учитель: Olga Pisarenco